30 decembrie 2014

Opinie



           Doamnelor şi domnilor militari în rezervă şi în retragere,


          Anul 2015 va aduce, probabil, multe precizări pe „tărâmul” militarilor în rezervă şi în retragere. Au trecut deja 2 ani de când actualul ministru (USL, apoi numai PSD) s-a angajat să elaboreze pachetul de legi referitoare la Apărarea Naţională, prin urmare şi la situaţia, devenită atât de problematică, a Rezervei Armatei.
            Din păcate pentru noi, cei vizaţi de această ultimă problemă, informaţiile pertinente asupra a ceea ce ni se pregăteşte lipsesc aproape cu desăvârşire, şi aceasta din cauza inexistenţei unui dialog real pe această temă, în cursul anului care a trecut, între organizaţiile militarilor în rezervă şi în retragere, pe de o parte, şi instituţiile de resort, recte MApN, de cealaltă parte. Unii dintre noi, mulţumiţi de cuantumul pensiei, de indexarea anuală a acesteia în rând cu toţi ceilalţi pensionari, s-au mulţumit să se mai considere militari doar cu ocazia diferitelor festivităţi oficiale, fără a mai fi deranjaţi de faptul că practic sunt doar militari de decor. Ceilalţi, cărora pensiile militare le-au fost confiscate şi apoi returnate numai sub formă de milostenie guvernamentală, fără vreo  legătură nici cu pensia militară, dar nici cu cea din asigurările sociale, deci nesupusă indexării în condiţiile legii, s-au văzut plasaţi într-o postură ingrată datorită comportamentului politic păgubos al celor de la conducerea organizaţiei.            
           Manifestând un cumplit amatorism, mascat de o aroganţă găunoasă, cei care şi-au asumat promovarea intereselor militarilor în rezervă şi în retragere au intrat cu bocancii în politică, şi asemenea unor recruţi neinstruiţi, au reuşit contraperformanţa de a se situa de fiecare dată de partea celor care au pierdut. Era de aşteptat ca în felul aceasta punţile de legătură cu cei care ar fi avut un cuvânt de spus referitor la problemele noastre să fie tăiate, şi din păcate, ca urmare a prestaţiei cel puţin neinspirate din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, nu ştiu cum vom mai putea beneficia în viitor de atenţia binevoitoare a învingătorilor.
            Desigur, în situaţia în care noua legislaţie ne va fi favorabilă, se vor găsi destui care să susţină că este meritul lor, deşi până la apariţia actelor normative nici ei, ca şi noi  de altfel, nu au avut habar ce conţin.
            Dacă dimpotrivă, vom constata că noile prevederi ne discriminează în continuare, desigur că vinovaţi vor fi indicaţi a fi cei care nu au susţinut acţiunile conducătorilor, care în felul acesta nu au putut să-şi valorifice corespunzător nemaipomenitele calităţi de influenţare a tot ce mişcă în ţara asta, „râul, ramul”...
            Prin urmare, incertitudinea referitoare la situaţia noastră persistă, şi din această cauză trebuie să fim pregătiţi să acţionăm. Cum ? E greu de spus, dar nu pasivitatea este soluţia !
            Trebuie ca în 2015 să facem ce nu am făcut în 2014, să ţinem legătura între noi şi fiecare, acolo unde are audienţă, la nivel local sau central, indiferent de simpatiile şi apartenenţele politice, folosind aceste canale în favoarea categoriei socio-profesionale căreia îi aparţinem, să acţioneze pentru a reaminti autorităţilor statului că marginalizarea Armatei, cu toate componentele sale, inclusiv Rezerva, nu este admisibilă într-un stat european, modern şi democratic.
            Nu a sta departe de politic este soluţia, ci a folosi politicul INTELIGENT în favoarea intereselor noastre , ale militarilor în rezervă şi în retragere, şi de fapt ale tuturor militarilor, deoarece pentru oricine, indiferent de grad şi funcţie, va veni în mod implacabil momentul ieşirii din serviciul militar activ.

Col(r) Radu AROMÂNESEI