04 februarie 2015

Informare

Ultima sută de metri ?

 

            Aşa s-ar părea, conform comunicatului semnat de cei doi membri reprezentativi ai conducerii SCMD. Este o veste care nu poate decât să ne bucure, deşi după atâtea „abureli” nu putem fi siguri de nimic până nu vom avea şi lucrul făcut ( cât de bine făcut, vom vedea atunci...). Pe lângă bucuria primirii veştii nu poate să nu-şi facă locul şi frustrarea, generată de marea întârziere cu care se va finaliza această cerinţă a noastră, Legea pensiilor militare, şi de care mulţi, foarte mulţi dintre camarazii noştri nu vor avea parte.

            În mod legitim, ne punem întrebarea :  de ce abia acum ? De ce a trebuit să ajungem la bunăvoinţa unui guvern care se teme pentru propria lui supravieţuire şi care, prin urmare, se dovedeşte foarte harnic în rezolvarea unor angajamente restante, pe care ani de zile le-a tot amânat ? Ştiam cu toţii că în „celelalte structuri” (MAI,SRI),  nu au existat diferenţe la aplicarea noilor condiţii de muncă (mai avantajoase) în cazul celor pensionaţi înainte şi după 01.01.2011. Şi atunci ce părere să ne facem despre bunăvoinţa acelui „Mircea”, desemnat de premier  încă de la începutul mandatului, să rezolve problemele pe care ni le-au promis în campania electorală ce a premers accederea domniilor lor la Putere ?

Desigur, nu ne dorim schimbarea guvernului, deoarece ar însemna o amânare „sine die” a acestei chestiuni, şi , în definitiv, guvernele trebuie lăsate să lucreze pentru a da măsura propriilor abilităţi în conducera ţării, şi nu ar trebui schimbate precum lenjeria intimă.  În acelaşi timp, nu putem să nu ne întrebăm dacă acest guvern, care a ignorat atâta timp abordarea solicitărilor militarilor în rezervă/retragere , ar fi manifestat aceeaşi deschidere în condiţiile în care forţa politică ce l-a emanat nu ar fi primit un croşeu de dreapta în plină figură (politică) la alegerile prezidenţiale, şi acum ar face orice pentru a se menţine pe poziţie ?

Chiar şi aşa, maniera în care a fost abordată „facerea” acestei legi este departe de transparenţa la care ne-am fi aşteptat. Acest lucru dă naştere la multe nedumeriri şi interpretări, ca de exemplu prevederea art. 28, în care se afirmă că baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda funcţiei de bază avută în ultima lună de activitate, care include solda de grad corespunzătoare la data trecerii în rezervă, fără nicio referire la alte elemente precum indemnizaţia de conducere, solda de merit sau ordinele militare primite.

În aceeaşi ordine de idei, aceia dintre noi care primesc pensiile în condiţiile Legii 241/2013 nu înţeleg la ce reparaţii să se aştepte, deoarece în afară de faptul că se presupune reluarea indexării acestor cuantumuri, redevenite pensii militare de stat, nu există niciun indiciu că se va pune capăt discriminării atât faţă de ceilalţi pensionari militari, prin acordarea aceloraşi grupe de muncă, cât şi faţă de pensionarii civili expuşi prevederilor Legii 19/2000, cărora după recalculare li s-au lăsat cuantumurile cele mai favorabile ale pensiilor, în timp ce nouă, militarilor, timp de 19 luni, ni s-au diminuat pensiile. Iar exemplele pot continua.

Referitor la statutul nostru de militari, de rezervă a Armatei,  aici lucrurile trebuie privite în dinamica vremurilor. Ca militari de profesie, şcoliţi şi nu făcuţi, suntem conştienţi că în condiţiile progresului tehnologic extraordinar resimţit şi/sau mai ales în domeniul militar, armamentul, echipamentele şi procedurile au suferit modificări de esenţă faţă de perioada în care noi eram în activitate. Aceasta presupune o permanentă punere la punct cu noutăţile, lucruri de care noi am fost privaţi. Mai mult, trecerea anilor au lăsat urme şi asupra rezistenţei fizice cât şi asupra puterii de concentrare şi de asimilare a noilor cunoştinţe. Să nu mai punem la socoteală că unii dintre noi au trecut în rezervă cu grade de căpitan sau maior, şi acum , prin grija conducătorilor uneia din asociaţiile militarilor în rezervă/retragere, pentru merite pe care doar le putem bănui, se bucură a purta pe epoleţi grade superioare . Îi îndreptăţesc gradele primite în asemenea condiţii, ca în caz de pericol pentru naţiune, să primească funcţii şi responsabilităţi corespunzătoare ? Să ne mai gândim !

      Prin urmare, trebuie să înţelegem, pentru binele Ţării, al Armatei şi chiar al nostru, că nu toţi pensionarii militari vor fi şi militari în rezervă, că este necesară elaborarea cât mai rapidă şi aplicarea în practică a unei legislaţii referitoare la rezerviştii voluntari, aşa cum se întâmplă în majoritatea armatelor moderne, iar celor trecuţi în pensie să li se acorde drepturile şi onorurile corespunzătoare meritelor dobândite în timpul serviciului activ sub Drapel, conform unei legi corecte.

În aceste condiţii , pentru ca legea să treacă prin Parlament, şi mai ales să treacă aşa cum ne-o dorim, este necesar şi acceptul forţelor din opoziţie, aşa că o susţinere prea vocală din partea reprezentanţilor noştri,  numai a celor din arcul guvernamental nu este chiar benefică. Să nu uităm că există ceva antecedente în acest sens, când cei cuprinşi în tandra îmbrăţişare a conducerii SCMD şi-au dat invariabil obştescul sfârşit politic sau  se află pe marginea gropii (tot politice, desigur): Mircea Diaconu, Teodor Meleşcanu, Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta. Este vreun câştigător printre ei ? Ca să nu mai amintesc de penibilul clip cu tractorul...

De fapt, aici a greşit SCMD, care prin acţiuni şi luări de poziţie neinspirate s-a îndepărtat de cei care ar fi putut să facă demult ceva pentru noi, aşa că acest dialog între factorul guvernamental şi reprezentanţii pensionarilor militari în loc să se desfăşoare constant, din timp şi fără ameninţarea unei schimbări politice, are loc abia acum, sub spectrul îndepărtării de la Putere a celor care , în sfârşit, şi-au amintit de noi.

           

 Col.(r) Radu AROMÂNESEI

 

 Informare cu privire la stadiul Proiectului Legii pensiilor militare de stat

 

 În data de 03.02.2015, între orele 10.00-13.00, s-au purtat discuţii pe textele amendamentelor, între reprezentanţii sindicatelor şi ai ANCMRR şi reprezentanţii la vârf ai ministerelor şi structurilor din sistem.
Majoritatea amendamentelor propuse au fost acceptate, discuţia fiind pe formularea textului şi pe articolele la care acestea trebuie încadrate. Este vorba despre principalele propuneri pe care le susţinem de ani de zile, privind racordarea la sistem şi la drepturile rezerviştilor din sistem. Obiecţiile s-au axat pe probleme legate de vârsta pensionării.
Cu surprindere s-a constatat că discrepanţele privind aplicarea HG 1294/2001, completată cu extensia ei HG 1019/2010, există doar la MApN. În celelalte structuri n-au existat diferenţe la aplicare.
La sfârşitul acestei săptămâni reformularea textelor articolelor va fi finalizată, urmând a fi asumate de demnitarii care le pot iniţia în Parlament.
Atât noi, cât şi sindicatele de la Interne, care cunosc procedura, am insistat că este vorba nu de un proiect nou de lege, care ar trebui să preia procedurile de la capăt, ci de proiectul care a trecut pe la toate ministerele, care are toate avizele de la comisiile parlamentare, la care se adaugă nişte amendamente, putând astfel intra în procedura de vot. Orice amânare, dictată de varii considerente sau interese, atrage pericolul ca acest lucru să nu se întâmple în luna februarie, astfel încât o eventuală schimbare a Guvernului ne va aduce în situaţia de a o lua de la capăt, pentru a obţine avizul unor eventuali noi miniştri şi al unui eventual nou premier, indiferent cine ar fi aceştia.
Se păstrează principiul ca nimeni nu trebuie să piardă vreun drept câştigat, dar discrepanţele trebuie să dispară astfel încât să fim acoperiţi pentru prezent şi viitor, ca rezervişti cu obligaţii militare atât în sensul tradiţiei cât şi al legislaţiei NATO.

PREŞEDINTE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU

VICEPREŞEDINTE SCMD,
Col. (r) Valeriu PRICINĂ