22 mai 2012

Discuţiile pe Legea care permitea revenirea pensiilor foştilor militari la cuantumul cel mai avantajos au fost amânate


Discuţiile pe Legea care permitea revenirea pensiilor foştilor militari la cuantumul cel mai avantajos au fost amânate

 

 

Comisiile de apărare şi de muncă din Camera Deputaţilor au amânat, luni, dezbaterile la proiectul de lege privind pensiile militarilor şi proiectul de lege referitor la posibilitatea revenirii la cumulul pensiei cu salariul în sistemul public până la primirea unui punct de vedere din parte Guvernului privind indicarea sursei bugetare pentru cele două iniţiative legislative.

Uniunea Social Liberală propune ca militarii să primească pensia  mai mare, dacă în urma recalculării au pierdut din bani.
Ministerul de Finanţe care şi-a prezentat primul punctul de vedere şi a cerut o amânare de două săptămâni, Gheorghe Gherghina fiind mandatat de viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor, Florin Georgescu, să ceară această amânare pentru că propunerea legislativă are impact bugetar. Impactul este estimat la 60 de milioane de lei pentru acest an, pentru că propunerea legislativă cere că sumele să fie acordate acelor pensionari până la 31 decembrie 2012.
Reprezentantul Ministerului Administraţiei şi Internelor care a menţionat că în buget nu au aceste sume şi ca urmare au cerut amânarea pentru un punct de vedere al Guvernului.
La şedinţa de luni au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor din Sistemul de Apărare şi Securitate, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate.
Preşedintele Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu (PD-L), a declarat că iniţiativa de recalculare a pensiilor militarilor, care a trecut tacit de Senat, va fi discutată în Comisie săptămâna viitoare, aşteptându-se un punct de vedere al Guvernului.
Mai mult, acesta a precizat că “E un articol constituţional care prevede stabilirea sursei de finanţare pentru orice proiect de lege care are impact bugetar. Toate aceste sume trebuie explicitate, din ce zonă bugetară se face acest transfer. În cadrul acestui exerciţiu bugetar opinia mea e că nu sunt resurse”. Deputatul PDL a menţionat că “dacă se găsesc bani astfel să nu fie afectat sistemul de pensii”, nu are nici o obiecţie împotriva proiectelor de lege.
“Acum, dacă Guvernul va găsi o soluţie favorabilă… Dacă se găsesc banii fără afectarea principiului legii şi ordonanţei, care au reglementat împreună sistemul de pensii votat de coaliţia majoritară de până acum trei săptămâni, evident că nu avem nicio obiecţie, mai ales din perspectiva opririi întoarcerii banilor de la cei care au primit în anul 2011 cuantumul mai mare al pensiei. Noi suntem pentru menţinerea acestui sistem şi, dacă sunt resurse financiare, să nu se reţină banii în plus pe care i-au primit în anul 2011 pensionarii din sistemul de apărare şi ordine publică”, a explicat Canacheu.
Canacheu a adăugat că secretarul de stat în ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, a solicitat Comisiilor de apărare şi de muncă un răgaz de două săptămâni pentru ca Guvernul să acorde un punct de vedere şi a precizat că proiectul privind pensiile militarilor va avea un impact bugetar de 60 de milioane de lei până la sfârşitul anului.
În ceea ce priveşte posibilitatea reîncadrării pensionarilor militari, Costică Canacheu consideră că posibilitatea reangajării pensionarilor s-ar putea să pună în dificultate încadrarea absolvenţilor din unităţile de învăţământ.
Concluzia Comisiei a fost că se convoacă o şedinţă pentru săptămâna viitoare, în situaţia în care se va avea un punct de vedere de la Guvern.

sursa: MEDIAFAX, AGERPRES, NewsIn