25 aprilie 2014

Opinie

Care rezervă...?!

Zilele trecute, în interviul acordat unui cotidian central, preşedintele Băsescu pare a-şi fi amintit că este Comandant Suprem al forţelor armate şi a făcut referire la posibilitatea de a se analiza capacitatea „de a chema rezerviştii sub arme, dacă ar fi nevoie”.
 Oare despre ce rezervişti face vorbire Domnia Sa ? Cumva despre cei pe care îi catalogase drept „foşti militari”, care în loc de instrucţie şi-au dus subordonaţii la munci agricole şi industriale, care s-au războit cu bateriile... de vin şi care au beneficiat de pensii „nesimţite” ?!
 Noi, cei care suportând greutăţile şi privaţiunile serviciului militar timp de decenii, într-un regim politic la a cărui răsturnare am contribuit major, scrâşnim din dinţi la auzul acestor jigniri proferate de la cel mai înalt nivel de conducere a Ţării, dar îi asigurăm pe concetăţenii noştri că dacă va fi nevoie vom veni, nu de dragul lui Băsescu, a lui Ponta sau a nu ştiu cărui ministru care una spune şi alta face, ci vom veni acolo unde  şi când va fi nevoie pentru a ne face datoria, aşa cum jurământul militar ne-o cere.
Problema care se pune este pe cine vom comanda noi, comandanţii care mai suntem încă la vârste ce ne menţin în evidenţele Armatei, deoarece aşa cum şi Preşedintele remarca, rezerva de vârstă mai tânără nu prea mai este în ţară, fiind plecată la muncă în străinătate, şi dacă bine ne aducem aminte, asta tot la îndemnul Domniei Sale. Oricum, cu aceştia s-ar putea completa unităţile existente şi aduse la organizarea de război, dar cu cine înfiinţezi noi unităţi, ţinând cont că de 10 ani s-a desfiinţat serviciul militar obligatoriu, tinerii cu vârste până în 30 ani nu numai că nu au nicio pregătire militară, iar mulţi, foarte mulţi dintre ei nici nu s-au prezentat la recrutare la împlinirea vârstei majoratului...?!
O altă problemă este faptul că de mult nu am mai auzit de acţiuni de convocare a rezerviştilor, activităţi care ar fi trebuit să aibă menirea de a actualiza încadrarea şi pregătirea pe funcţii la război, iar despre problemele de logistică, în condiţiile bramburelii din economia naţională, cu agenţi economici privaţi care se înfiinţează şi se desfiinţează în ritm haotic nu prea avem ce vorbi.
Desigur, militarii aflaţi în teatrele de operaţii actuale, mai apropiate sau mai depărtate de frontierele României, posedă un grad de pregătire foarte ridicat; problema este însă că acţiunile pentru apărarea teritoriului naţional s-ar desfăşura în cu totul alte condiţii şi ar avea un caracter complet diferit.
Cred că atunci când au auzit afirmaţiile Preşedintelui, multora din conducerea Armatei le-a îngheţat sufletul: DACĂ NU AI REZERVĂ, NU ARE ROST SĂ INTRI ÎN RĂZBOI !

Col(r) Radu AROMÂNESEI