09 octombrie 2014

INFORMARE


Roma deliberante, Saguntum perit


     Pentru cei mai puţin famililiarizaţi cu ale istoriei, expresia de mai sus se referă la un episod din războiul dus de Roma republicană împotriva rivalei Cartagina, trupele acesteia din urmă, conduse magistral de celebrul Hanibal,  ajungând să asedieze o importantă colonie romană din Peninsula Iberică, şi anume Saguntum.    Coloniştii romani au cerut ajutor disperat metropolei, dar politicianismul şi dezbaterile sterile de la Roma au împiedicat trimiterea unui ajutor în timp util, ceea ce a dus la prăbuşirea coloniei în faţa asediatorilor.
     În acest context, îmi permit să prezint camarazilor din Timişoara, şi nu numai, două luări de poziţie antagonice referitoare la ceea ce se întâmplă în lupta noastră, a militarilor în rezervă/retragere, dusă pentru a ne apăra şi promova drepturile de care am fost privaţi de către clasa politică în ultimii ani.
      Pe de o parte, unii dintre reprezentanţii SCMD, aleşi democratic în fruntea propriilor filiale, au reuşit, prin mijloacele pe care le-au avut la dispoziţie sau pe care şi le-au creat, să participe la un dialog concret cu o parte din cei de care depinde, cel puţin în momentul de faţă, discutarea şi aprobarea actelor normative de care avem atâta nevoie pentru a intra într-o normalitate ce ne este refuzată de mai mulţi ani.După lunga perioadă în care SCMD a fost pur şi simplu ignorat de către autorităţi, ba chiar contestat vehement inclusiv în instanţă, prin interpuşi, evenimentul este nu numai inedit dar chiar salutar, deoarece nimic nu se poate obţine fără existenţa unui dialog real, nu unul al surzilor.
         Pe de altă parte, chiar în aceeaşi perioadă se desfăşura o altă inedită acţiune de pichetare a sediului central al celui mai puternic partid politic, cel care controlează prin membrii săi atât Guvernul cât şi cele două Camere ale Parlamentului României. Acţiunea era rezultatul unei hotărâri luate la fel de democratic în şedinţa Comitetului Director al SCMD, ca urmare a refuzului autorităţilor, recte a mai sus numitului Guvern girat de partidul în cauză, de a lua în dezbatere tocmai promisele acte normative referitoare şi la militarii în rezervă/retragere. Ceea ce frapează la această a doua acţiune este tocmai lipsa dialogului şi a oricărui ecou în presă, chiar şi în presa de opoziţie, ceea ce, după cum răzbate din comunicatul de la Centru, determină reluarea acţiunii în lunea viitoare. Sper sincer ca acest "repetir" să aibă mai mult succes, altfel va trebui să ne aducem aminte de dictonul latin ,că tot era vorba despre stămoşii noştri, " errare humanum est perseverare diabolicum"!
       Problema este că aceste două acţiuni, în loc să fie convergente, să ducă la realizarea scopului pentru care a fost înfiinţat SCMD, ne apar ca o consecinţă a frământărilor intestine ce au devenit din ce în ce mai acute în cadrul unei organizaţii care se vrea a militarilor, dar care prin felul în care este percepută nu numai de către militari, dar chiar şi de către autorităţi sau chiar de mult clamata societate civilă, are din ce în ce mai puţină aderenţă tocmai la cei pe care ar trebui să-i reprezinte.
        Dacă cele două acţiuni ar fi fost rodul unei abordări comune, hai să-i spunem chiar strategii, dar nu prea e cazul, deoarece pentru cunoscători strategia este cu totul altceva decât îşi închipuie unii, atunci într-adevăr puteam spune că SCMD se organizează în vederea ducerii unor acţiuni concrete de luptă pentru redobândirea drepturilor furate ale rezerviştilor. Dar aşa, unde vom ajunge dacă ne torpilăm reciproc orice încercare de înfruntare a adversarului ? 
    Nu mi s-a părut corect blamul care a fost aruncat asupra hotărârii de a picheta sediul unui partid politic în plină campanie electorală, deoarece apreciez că trebuia sancţionată  aroganţa acestui mare partid şi a reprezentanţilor săi, care, vezi, Doamne, nu vor să lucreze sub presiune ( probabil că-şi doresc să guverneze dansând...!), dar nici nu pot să nu salut iniţiativa, implicarea şi reuşita camarazilor care au ajuns să discute face-to-face cu mai marii zilei despre problemele concrete care ne privesc.
    Cele două comunicate prezentate în continuare,  sunt dovada clară a faptului că SCMD are nevoie de un nou statut, de o nouă filozofie şi practică a existenţei sale, altfel va avea soarta acelui nefericit Saguntum! 
  
Col(r)Radu AROMÂNESEI

FORŢA DIALOGULUI

Adept al dialogului constructiv, al respectului faţă de opiniile şi argumentele partenerilor de discuţii, dar mai ales al respectului faţă de cuvântul dat, luni, 06 Octombrie 2014 ora 13.00, împreună cu col. (r.) Tudor Marian şi el „contestatar de serviciu” şi alţi 6 preşedinţi de filială din Bucureşti am demonstrat ceea ce trebuia încă odată demonstrat, şi anume că dacă doreşti cu adevărat să construieşti ceva prin dialog, nimic nu te poate opri.
Stimaţi camarazi, ca preşedinte fondator al filialei Craiova a SCMD, filială care la un moment dat a avut 980 de membrii cotizanţi, declar că tot ce am construit împreună cu aceştia a fost numai şi numai în interesul SCMD şi nu al meu personal, dovadă pentru această afirmaţie fiind faptul că în aceşti ani am respins multe oferte atractive pentru bugetul propriu şi poziţia mea socială,rămânând fidel proiectelor comune  de pe urma căruia nu am avut şi nu am nici un beneficiu.
Nu am dorit şi nu doresc, să iau locul cuiva din conducerea SCMD, şi nici nu doresc să distrug din interior ceea ce împreună am construitde multe ori chiar împotriva voinţei distinşilor fondatorinaufragiaţi în aberantele şi nedemocraticele prevederi ale actului constitutiv, care a făcut din SCMD mai degrabă un SRL decât o organizaţie democratică.
Ca un soldat fidel  intereselor generale ale membrilor de sindicat, am acţionat numai în numele acestora, cu acordul celor care au avut şi au încredere în mine şi în capacitatea şi disponibilitatea mea în a le reprezenta interesele, fapt care a deranjat şi deranjează pe aceia care au adoptat un alt stil de a conduce.
La Craiova, cu sau fără voia fondatorilor SCMD sau a conducerii centrale s-au pus bazele unor mari proiecte ale sindicatului, în urma cărora s-a obţinut acest „puţin” (blamat şi hulit de unii postaci) care ne-a redat o parte dintre drepturile abuziv furate. Prin dialog şi strângerea relaţiilor de colaborare cu cei care au fost dispuşi la dialog, indiferent de coloratura politică, am reuşit să obţinem acest „puţin” şi tot prin dialog şi încredere vom întregi acest puţin, în perioada următoare într-un termen rezonabil.
Din păcate pentru noi şi organizaţia noastră, nu suntem în postura de a impune ceva, nici de a ameninţa sau şantaja, mai degrabă suntem în situaţia de a negocia cu reprezentanţii guvernului numai prin forţa minţii şi greutatea cuvântului, fapt pe care unii dintre liderii şi colegii noştri încă nu îl conştientizează.
Vremea acţiunilor în forţă a trecut, din cel puţin trei motive:
·       unul că SCMD nu mai are forţa pe care a avut-o (de ce oare);
·       doi, pentru faptul că actuala putere a făcut deja paşi reali în repararea unor nedreptăţi comise de guvernul precedent, dar de multe ori priorităţile sunt impuse de greutăţile şi realităţile societăţii în care trăim, şi nu de dorinţa lor:
·        în al treilea rând pentru că în actuala situaţie, în plină campanie electorală gestul nostru ar fi interpretat ca subordonat unor jocuri şi interese politice care nu fac cinste unor oameni pentru care haina demnităţii trebuie să rămână imaculată.
Ceea ce am făcut şi facem noi la Craiova şi Bucureşti, a fost şi este numai pentru noi, ca şi categorie socioprofesională, noi neamestecând interesele noastre cu cele ale unor asociaţii cu calitate şi scopuri îndoielnice, doar de dragul de a impresiona prin număr. Noi nu ne-am erijat în conducătorii societăţii civile, nu că nu că nu am fi capabili (după cum ne-au etichetat deja cei care se vor Universal Guru ) ci pentru că noi suntem încă raţionali şi nu ne implicăm în jocuri politice şi politicianiste de joasă speţă, care au condus la degradarea imaginii noastre în societate şi au determinat schimbări de atitudine, din partea partenerilor care ne-au promis „dreptate până la capăt”, şi chiar au făcut câte ceva pentru noi.
Acestea au fost şi sunt abordările noastre, care diferă etic şi procedural de cele ale actualei conduceri a SCMD, care au fost şi sunt determinante şi impuse de interese diferite.
În timp ce noi am întreprins şi întreprindem numai acţiuni în interesul general al SCMD şi al membrilor săi, camarila din jurul domnului DOGARU folosindu-se de imaginea şi banii SCMD, acţionează numai şi numai în interesul unui grup restrâns implicat în acţiuni politice, cu implicaţii păguboase pentru noi şi beneficii pentru ei.
Timpul ne va dovedi tuturor care abordare a fost corectă şi în beneficiul cui.
Până atunci, să revenim la dialogul cu domnul vicepremier Gabriel OPREA, din 06 Octombrie 2014, ora 13.00, pentru că atât oamenii de bună credinţă cât şi rău voitorii, sunt curioşi să afle amănunte legate de întrevedere.
Spre deziluzia celor din urmă am să mă adresez numai celor care au încredere în forţă dialogului şi am să le spun că puţinul realizat până acum se va completa cu înlăturarea unora dintre discriminări, în sensul că şi rezerviştii vor primi înapoi sumele abuziv reţinute din pensie, este un obiectiv care a fost acceptat în cadrul discuţiilor. Mai mult vizavi de Legea Pensiilor Militare, în momentul în care legea va avea o formă definitivată la nivel minister, am primit asigurarea că vom fi chemaţi pentru a ne spune punctele de vedere şi a face propunerile şi amendamentele dorite în cadrul unei discuţii între specialişti. Nu s-au făcut promisiuni vizavi de termenul la care legea va fi prezentată spre dezbatere, se doreşte calitate, nu grabă, ca în cazul L-241 care a fost trecută prin Parlament în pas alergător la insistenţele conducerii sindicatului, deşi forma în care a fost votată conţine  alte nedreptăţi. Se urmăreşte ca noua Lege a Pensiilor Militare de Stat să nu nedreptăţească pe nimeni şi în urma aplicării ei, să nu scadă nici o pensie.
Şi în acest caz dialogul va reprezenta soluţia unanim acceptată dar cu oameni loiali intereselor cadrelor militare, profesionişti în domeniul şi nu dezinformări şi manipulări. Aceasta considerăm noi că este calea de urmat, fiecare dintre noi fiind însă liber să aleagă între vuvuzele şi dialog constructiv.

Mulţumesc personal şi în numele celor  participanţi la activitate ca şi a celor pe care i-au reprezentat, domnului prim ministru Victor PONTA pentru desemnarea unui partener de dialog în persoana domnului vicepremier Gabriel OPREA şi acestuia pentru disponibilitatea la dialog cu reprezentanţii filialelor menţionate, înţelegerea şi abordarea constructivă a problemelor prezentate şi a implicării domniei sale în soluţionarea celor semnalate. Nu în ultimul rând mulţumim tuturor acelora care au făcut posibilă această întrevedere, cu atât mai mult cu cât conducerea sindicatului, prin domnul Dogaru încearcă să îi jignească şi să le bagatelizeze eforturile în speranţa că nu se vor mai implica.  


PREŞEDINTELE Filialei 1 CRAIOVA
Col. (r.)
               Ioan Misu NAON   

REZULTATELE PICHETARII DE IERI, 06.10.2014
- In atentia tuturor membrilor SCMD –

Stimati camarazi,
Conform aprobarii Primariei Capitalei, pentru o pichetare de maximum de 50 de persoane, ieri, membri ai SCMD din Bucuresti si Constanta, cu presedintele SCMD si 3 vicepresedinti ai CD, s-au adunat la orele 13.30, in fata sediului PSD din Bd-ul Kiseleff nr.10. S-a protestat numai impotriva ilegalului concediu pe care si l-a luat Legislativul pentru a sustine, anticonstitutional, candidatura la prezidentiale, in loc sa continue in perioada 01-07 octombrie dezbaterea proiectelor legilor promise. Conform ordinii, stabilite de ei insisi, urmau sa fie dezbatute in procedura de urgenta la 
Camera
Deputatilor si sa fie trimise spre promulgare proiectele privindu-i pe: 1) diplomati, grefieri, functionari publici din Parlament si Curtea de conturi, fostii parlamentari, 2) revolutionari (inclusiv militari) si 3) rezervisti, adica Proiectul Legii pensiilor militare de stat.
Materialul, destinat presedintelui PSD, a fost depus de o delegatie, la registratura. Discutii     s-au purtat, la solicitarea acestora, la ora 14.30, cu presedintele UNPR, viceprim-ministru, iar la ora 16.00, cu dl. Liviu Dragnea, presedinte executiv al PSD. Celor doi demnitari li s-a inmanat cate un exemplar al solicitarilor oficiale adresate dlui Victor Ponta. Ambii aupromis deblocarea situatiei in doua zile, in sensul solicitarilor SCMD.
Presedintele SCMD a anuntat suspendarea actiunii de pichetare pana luni, 13 octombrie 2014, la orele 14.00, cand vom solicita Primariei Capitalei dreptul de participare cu un numar mai mare de membri pentru a primi, oficial, raspunsul la demersurile noastre.
Cu stupoare am aflat cu aceasta ocazie ca un mic grup de membri SCMD din provincie s-ar fi prezentat, in baza unei“pile” pusa telefonic, nu la sediul PSD, ci la alte sedii oficiale, pentru a reclama, nu drepturile rezervistilor, nu legea solicitata de SCMD, ci faptul de a fi recunoscuti drept adevarata conducere a SCMD si adevaratele persoane de dialog. Au fost trimisi la plimbare. Vom verifica aceasta informatie si vom lua masurile statutare care se impun.
Daca promisiunile nu vor fi onorate, vom relua, asadar, pichetarea, luni, 13 octombrie, la orele 14.00.
Honor et Patria! Vae Victis!

Presedintele SCMD,
Col.(r) dr. Mircea DOGARU