09 martie 2015

InformareDNA cu dublă măsură

- extras-

  Gen.lt.(r) Corneliu Dobriţoiu, imediat după luarea în primire a  funcţiei de ministru al Apărării Naţionale, în luna mai 2012,  dispune  numirea unei comisii care să verifice situaţia ordinelor de avansare sau acordarea gradelor  în rezervă, în perioada 2011-2012. Rezultatele verificării, aduse la cunoştinţa opiniei publice, sunt spectaculoase şi stau la baza declanşării scandalului “Avansări în armată”.  Conform  comisiei, situaţia ordinelor de avansare sau de acordarea a gradelor celor care nu îndeplinesc condiţiile legale este următoarea:
-         persoane care au fost înaintate în grad în anul 2011: 316;
-         persoane cărora li s-au acordat grade în rezervă în anul 2011: 426;
-         persoane care au fost înaintate în grad în anul 2012: 77;
-         persoane cărora li s-au acordat grade în rezervă în anul 2012: 16[1].
Pe pagina de internet a M.Ap.N.  a fost  publicată  lista integrală  cu  aceste persoane, majoritatea fiind  politicieni (prim miniştri, miniştri, parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene),persoane din administraţia publică, jurnalisti, magistraţi, sportivi . Mare parte dintre aceştia nu au făcut armata, iar alţii au fost avansaţi de la gradele de soldat, fruntaş sau caporal direct în gradele de locotenent colonel sau colonel.
În ziua de 20.06.2012, Corneliu Dobriţoiu anunţă că va declanşa procedura în justiţie pentru anularea  acestor ordine, iar la 4 noiembrie 2012 , un comunicat al M.Ap.N. , anunţa că s-a dispus revocarea ordinelor de avansare sau de acordare a gradelor în rezervă pentru  cele 835 de cazuri din anii 2011 şi 2012, “în care nu au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea 80/1995”.[2]
La 22 decembrie 2012, incomodul ministru al Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu,  a fost schimbat din funcţie, astfel că asupra acestui scandal major  se va  aşterne liniştea. Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, în mandatul căruia au avut  loc aceste  avansări sau  acordări de  grade, precum şi toate persoanele care au întocmit sau verificat  propunerile care au făcut posibile aceste ilegalităţi, nu au fost trase la răspundere.  Beneficiarii acestor ilegalităţi au rămas posesorii acestor grade, având  în vedere prevederile articolul 3 din Legea 80/1995 “Gradul este un drept al titularului(…)  Gradul de ofiţer, maistru militar şi subofiţer nu se poate pierde decât în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege”[3].
La data izbucnirii scandalului“Avansări în armată” procurorii militari nu aveau de unde să cunoască unele  fapte evidenţiate de campania  aniticorupţie declanşată în ultima perioadă .  În condiţiile în care comportarea demnă în societate reprezintă unul din criteriile  obligatorii pentru  ca ofiţerii în rezervă să poată fi avansaţi în grad, vă prezint  în continuare câţiva “onorabili ”  avansaţi de către Gabriel Oprea   :

-         Bica Radu Vasile - vicepreşedinte al C.J. Cluj,  condamnat definitiv, în anul 2012,  la 5 ani închisoare pentru luare de mită.  Avansat de la gradul de sublocotenent la gradul  de locotenent colonel.
-         Boşcodeală Costache Constantin – Octavian – primar al municipiului Buzău, membru al P.S.D., condamnat, în anul 2015, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost trimis în judecată de D.N.A. în iulie 2013, fiind acuzat că a acordat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei catre Fotbal Club Gloria Buzau. În anul 2014, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că ar fi retrocedat ilegal un teren de 33 de hectare din patrimoniul Staţiunii de Cercetare în Legumicultură din Buzău. Avansat de la gradul de locotenent la gradul de căpitan.
-         Muntean Ionel Mircia –deputat P.D.L.,  condamnat definitiv de I.C.C.J., în anul 2013, la 4 ani de închisoare cu suspendare şi la plata unor despăgubiri de peste 330.000 de dolari, într-un proces în care a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Avansat de la gradul de sublocotenent la agradul de colonel.
-         Solomon Dumitru Antonie – primar al Craiovei, condamnat definitiv, în anul 2013, la trei ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie. Avansat de la gradul de locotenent la gradul  de  colonel.
-         Neţoiu Petre Gheorghedeputat P.P.-D.D., condamnat, în anul 2014,  la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, în dosarul”Transferurilor de jucători”.  Avansat din absolvent la gradul de colonel.
-          Apostu Sorin -  primar al Clujului, condamnat, în anul 2014, de Ȋnalta Curte de Casatie si Justitie la 4 ani si sase luni de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie. Avansat din absolvent la gradul  de locotenent colonel.
-          Piţurcă Petre Victor - fotbalist, condamnat, în anul 2013,  la un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, în dosarul “Valiza”.  Avansat de la gradul de căpitan la gradul de comandor.
-         Rebenciuc Gheorghe Neculai  -   deputat P.D.L., condamnat , în anul 2014, de către  Înalta Curte de Casatie si Justitie la patru luni inchisoare cu suspendare, pentru conflict de interese. Avansat  de la gradul de soldat la cel de locotenet colonel.
-          Gheorghe Ştefan  primar al municipiului Piatra Neamţ, membru  P.D.L., arestat, în anul 2014, în dosarul Microsoft.  Avansat de la gradul de sublocotenent la gradul  de colonel.
-         Pendiuc Alexandru Tudor –  primar al municipiului Piteşti,membru P.S.D., arestat, în anul 2014,   pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.  Avansat de la gradul de locotenent la gradul de colonel.
-          Moloţ Ioan Mircea –Ioan preşedinte al C.J. Hunedoara, membru P.N.L.,  arestat  în anul 2014, pentru abuz în serviciu, trafic şi cumpărare de influenţă. Avansat  de la gradul de locotenent la gradul de colonel.
-         Gheorghe Nastasia -  secretar general în Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului, membru al P.D.L.,  arestat, în anul 2015, în dosarul “Gala Bute”.Avansat de la gradul de maior la gradul de colonel. 
-         Trăşculescu Alin  deputat P.D.L.,  arestat în anul 2012, fiind acuzat de procurorii anticorupţie ca ar fi pretins 200.000 de euro pentru a interveni pe lângă autorităţile vrâncene ca să atribuie contracte de investiţii unor societăţi. Avansat  de la gradul de fruntaş la gardul de locotenent colonel.
-          Blejnar Gruia Sorin – şef al A.N.A.F., urmărit penal pentru  infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Mai este  judecat şi într-un alt dosar, de către Curtea de Apel Bucureşti,  pentru  prejudicierea statului român cu 56 de milioane de euro. Avansat de la gradul de locotenet colonel la gradul de colonel.
-         Morega Constantin Dan-Ilie  lider al organizaţiei judeţene a P.N.L. Gorj, urmărit penal, în anul 2008,  în dosarul “Bani pentru partid” şi pentru că ar fi  oferit mită fostului ministru Paul Păcurariu. Avansat de la gradul de locotenet colonel  la gradul de colonel..
-         Rusu  Ioan Liviu-Mihai – preşedinte al C.J. Bistriţa - Năsăud, membru al P.D.L.,urmărit penal, din anul 2012, pentru luare de mită şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. Avansat de la gradul de caporal la gradul de colonel.
-         Oltean Constantin  Ioan - deputat  P.D.L.,  urmărit penal , din anul 2013, pentru că, potrivit procurorilor D.N.A., există date şi indicii potrivit cărora, în perioada 2010-2011, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene P.D.L. Bistriţa-Năsăud şi secretar general al aceleiaşi formaţiuni politice, Ioan Oltean şi-a exercitat influenţa asupra preşedintelui şi respectiv vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, precum şi asupra unor înalţi demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Turismului şi Ministerul Economiei, în vederea adjudecării licitaţiilor către anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primăriile conduse de primari P.D.L..  Avansat, în anul 2010, direct  la gradul de  colonel, din poziţia de absolvent.
-         Măgureanu Dumitru Cezar- Mircea – senator P.S.D., D.I.I.C.O.T. a dispus începerea urmăririi penale, în anul anul 2012, pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat. Prejudiciul în această cauză este estimat la 40 de milioane de euro anual, incepand din 2010. Avansat de la gardul de sergent major la gradul de colonel.
-         Cârciumaru Victor Florin – primar al municipiului Târgu Jiu, membru P.S.D., este cercetat penal în trei dosare pentru nepunerea în aplicare a unor hotărâri judecătoreşti  definitive, referitoare la restituirea unor terenuri.  Mai este cercetat penal  în dosarul “Betonul amprentat” pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals şi delapidare. Avansat  din absolvent în gadul de colonel.
-         Victor Mocanu  senator P.S.D., fost preşedinte al  Consiliului Judeţean Buzău, cercetat penal, în anul 2012, pentru atribuirea şi derularea nelegală a contractelor de deszăpezire a drumurilor judeţene pentru iarna 2009-2010.Pentru un prejudiciu adus  statului de aproximativ 566.000 de lei, prin încheierea a  opt contracte ilegale de furnizare a unor echipamente medicale, în anul 2013, a fost trimis în judecată în dosarul”Maternitatea”. Avansat  de la gradul de maior la gradul de locotenent colonel.
-          Cristian Constantin Poteraş  prima Sector 6, membru al P.D.L., a fost cercetat pentru comiterea  infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale). Avansat de la gradul de soldat la gradul de locotenent colonel, iar în anul 2012 a fost avansat colonel.
-         Savin Emanoil - primar Buşteni, membru – P.D.L., acuzat de către A.N.I. că a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi penală, întrucât, în calitate de primar, a semnat un contract de parteneriat încheiat între Clubul Alpin Român, Primăria Oraşului Buşteni şi Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă. Avansat de la gradul de soldat la gradul de colonel.
-         Culiţă Tărâţă – fost preşedinte C.J. Neamţ, membru al U.N.P.R., suspectat, în anul 2014,  de către Departamentului de Luptă Antifraudă (D.L.A.F.) pentru posibile fapte de corupţie vizând fondurile europene contractate de 19 societăţi comerciale, printre       care  şi compania preşedintelui C.J. Neamţ. Avansat de la gradul de caporal la gradul de colonel.
-         Ciobotea Ionel – subprefect judeţ Dolj, a fost urmărit penal, în anul 2004, în dosarul privind organizarea licitatiei de atribuire a tiparirii buletinelor de vot, organizată de Prefectura Dolj, pentru alegerile generale din noiembrie 2004.  Avansat de la gradul de sublocotenent la gradul de colonel.

Sper că  domnii procurori militari au  acum dovada  gravităţii  faptelor comise de Gabriel Oprea, care a înlocuit meritul militar cu meritul politic, interesul Armatei Române cu interesul personal sau de partid/gaşcă. În noul context, în care reprezentanţii justiţiei încep să –şi facă corect datoria, este momentul ca şi procurorii militari, să judece cu dreaptă măsură pe cei care au batjocorit sistemul de avansare în grad din  Armata Română.  Cazul  “Avansări în armată” trebuie soluţionat , de către procurorii militari cu aceiaşi  femitate ca şi cazurile ”Fraudare concurs I.S.U.”şi “Mită pentru avansare în armată”, dovedindu-se  astfel veridicitatea  prevederilor art.16(2) din Constituţia României:”Nimeni nu este mai presus de lege”. Chiar şi Gabriel Oprea, vremelnic  vice prim-ministru al României!

Col.(r) Remus Macovei


[1] www luju.ro – Georege Tărâţă, Ministrul apărării a smuls tresele de pe umerii coloneilor din PISCJ, 5 noiembrie 2012
[2] Antena3.ro – Dobriţoiu a retras cele peste 800 de grade acordate ilegal
[3] www.euroavocatura.ro -  Legea 80/1995. Statutul Cadrelor Militare, actualizat 11.04.2014