31 august 2010

SCRISOARE DESCHISA ADRESATA DE SCMD FILIALA 1 TIMISOARA PRESEDINTELUI ROMANIEI

SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE
Filiala 1 Timişoara
Timişoara, str. Popa Şapcă, nr.3, et.1, camera 24
E-mail: scmd_filialatm@yahoo.com

SCRISOARE DESCHISĂ
ADRESATĂ DE SCMD - Filiala 1 TIMIŞOARA
PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI, DOMNUL TRAIAN BĂSESCU
Domnule preşedinte,
În spiritul solidarităţii ce ne caracterizează, în apărarea onoarei şi demnităţii militare, noi, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate - Filiala 1 Timişoara, constituit din cadre militare în rezervă şi în retragere din Judeţul Timiş care au activat în sistemul naţional de apărare, ordine public şi securitate naţională, vă solicităm, ca în calitatea dumneavoastră de preşedinte al României şi comandant al forţelor armate, să folosiţi toate prerogativele constituţionale de care dispuneţi în scopul recunoaşterii de către societatea românească a statutului special şi distinct al profesiei de militar şi în consecinţă, menţinerea actualului sistem al pensiilor militare de stat respectiv pensiile poliţiştilor, reglementat de Legea 164/2001 privind pensiile militare de stat şi Legea nr. 179/2004 privind pensiile poliţiştilor.
Solicitarea noastră se bazează pe următoarele argumente:
1. De la înfiinţarea sa (1865) şi până în prezent, sistemul pensiilor militare din România nu a fost niciodată un sistem contributiv, acesta fiind finanţat integral şi continuu de la bugetul de stat (caracter tradiţional şi non-contributiv);
2. Actualul sistem al pensiilor militare de stat/pensiile poliţiştilor din România face parte din sistemele ocupaţionale de pensii guvernate de Directiva 86/378/EEC, amendată prin Directiva 97/96/EC adoptată în considerarea jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie; având în vedere caracterul special al profesiei de cadru militar/poliţist în România, la fel ca în majoritatea ţărilor cu democraţie consolidată, sistemul pensiilor militare este reglementat diferit şi totodată separat faţă de sistemul public de pensii;
3. Existenţa unor sisteme de pensii speciale, aplicabile unor categorii profesionale diferite (militari şi poliţişti, magistraţi), este în deplină concordanţă cu Constituţia României şi cu prevederile internaţionale, inclusiv cele europene, din această materie; motivul pentru care reglementarea specială a regimului juridic al pensionării în cazul cadrelor militare/poliţiştilor este acceptată la nivelul UE, îl constituie faptul că această categorie socio-profesională are restrânsă drastic exercitarea unor drepturi fundamentale, asigurându-se astfel, o compensare echitabilă.
În baza celor menţionate mai sus, recalcularea pensiilor cadrelor militare/poliţiştilor, reglementată de Legea nr.119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi HG 735/2010, este în dezacord total cu legislaţia europeană şi cu Constituţia României;
- dezideratul recalculării pensiilor cadrelor militare/poliţiştilor, stabilite prin legi speciale, aflate în plată la data de 31.12.2010, vine în contradicţie flagrantă cu jurisprudenţa în materie a Curţii Europene a Drepturilor Omului şi cu Constituţia României, prin încălcarea dreptului de a beneficia de proprietatea pe care titularii acesteia o deţin şi a principiului neretroactivităţii legii.
Vă precizăm că atât Legea nr. 119/2010 şi HG 735/2010 conţin prevederi de natură a afecta cuantumul pensiilor militare/pensiile poliţiştilor aflate în plată, încălcând principiul neretroactivităţii legii şi atingând dreptul de proprietate al pensionarilor militari şi poliţişti.
Totodată, modalităţile prin care se efectuează recalcularea precum şi timpul afectat acestei acţiuni(5 luni) nu fac altceva decât să-i umilească şi să-i desconsidere pe pensionarii militari/poliţişti.
Sub aspectul timpului, conform unor calcule efectuate de specialişti cu experienţă în domeniu, recalcularea pensiilor militare va dura peste 15 ani iar in termenul de 5 luni stabilit de Legea nr. 119/2010 se va reuşi identificarea documentelor necesare recalculării doar pentru 5% din numarul de pensionari.
În ceea ce priveşte mult trâmbiţata teorie a celor 3 responsabili de desfiinţarea sistemului pensiilor militare de stat/pensiile poliţiştilor - premierul Emil Boc şi miniştrii Şeitan şi Oprea - potrivit careia în urma recalculării pensiilor militare vor scădea doar pensiile mai mari de 3000 de lei, aceasta nu este decât o minciună grosolană.
În realitate, prin recalcularea pensiilor militare/pensiile poliţiştilor, conform Legii nr. 119/2010 toate pensiile vor scădea cu procente cuprinse între 20-70%.
Ca efect al acestei aberante legi, sub aspect psihic şi moral situaţia în rândul pensionarilor militari/poliţişti este dezastruoasă. Astfel, de la declanşarea acestui proces la ghişeele centrelor militare pot fi văzuţi zilnic oameni in vârsta, barbaţi si femei (pensionari militari sau urmaşi) neputinciosi, unii cu afectiuni medicale grave, veniti sa solicite eliberarea documentelor doveditoare pentru recalculare, documente depozitate în arhive de mai bine de 50 de ani, cu speranţa că acestea vor fi gasite in timpul cât ei vor mai trai şi cu teama că în caz contrar, pensia lor va fi recalculată pe baza salariului mediu brut pe economie; datorită unor afecţiuni medicale, multi dintre aceşti pensionari nu ştiu de ce au fost chemaţi acolo, alţii îşi pierd cunoştinţa şi se trezesc la spital; nu este exclus ca datorită presiunii psihice la care sunt supuşi, pe nedrept, dar şi datorită efortului fizic pe care aceşti pensionari il depun pentru a se deplasa la centrele militare, unii dintre ei să-şi găsească sfarşitul aşteptând la rând pentru a cere să i se taie pensia.
Şi pentru a demonstra că umilinţa la care sunt supuşi militarii/poliţiştii pensionari din România a căpătat dimensiuni fără precedent, menţionăm că suntem unica ţară din NATO şi Uniunea Europeană, dacă nu şi din lume, în care pensionarii militari/poliţişti sunt obligaţi de către actualii guvernanţi să-şi caute documentele cu soldele primite în decursul întregii cariere, pentru ca apoi să solicite în scris să li se micşoreze pensiile.
Având în vedere cele menţionate, în baza prevederilor Art. 80 alin. (2) din Constituţie vă solicităm domnule preşedinte ca în scopul restabilirii drepturilor pensionarilor militari/poliţiştilor, să vă exercitaţi funcţia de mediere între Guvern, Parlament şi reprezentanţii legali ai pensionarilor militari/poliţişti.
Totodată vă reamintim, domnule preşedinte, că în repetate rânduri v-aţi declarat de acord că militari nu fac parte dintr-un sistem privilegiat de pensii, că actualul sistem al pensiilor militare din România este un sistem de pensii militare aşa cum sunt în aproape toate ţările membre NATO.
Mai mult decât atât, domnule preşedinte, în calitatea dumneavoastră de preşedinte şi comandant al forţelor armate, cu ocazia aniversării a 150 de ani a Statului Major General – noiembrie 2009, în faţa elitei Armatei Române aţi promis că pensiile militare nu vor fi afectate. Citez: “Şi mai este un lucru care mărturisesc că ma deranjează: dezbaterile pe tema pensiilor militare. Sunt opinii diferite, unii spun că sunt militari în rezervă care pierd la pensie. Militari nu fac parte dintr-un sistem privilegiat de pensii, este un sistem de pensii militare, deci n-au de ce să se considere în zona privilegiaţilor. Ca atare, vă asigur că dacă această lege (va ajunge) într-o forma care pune sub semnul întrebări menţinerea pensiilor ofiţerilor în rezervă o voi trimite înapoi la Parlament pentru a fi discutată şi pusă în regulă. Nu exclud posibilitatea să cer revenirea la un sistem de pensii militare aşa cum sunt aproape în toate statele NATO. Deci în ceea ce priveşte sistemul de pensionare lucrurile încă sunt departe; e mai mult dezbatere decat realitate. (…) Pensiile militare nu pot fi afectate.”
Domnule preşedinte, lăsând la o parte caracterul electoral al promisiunii dumneavoastra, vă precizăm că această promisiune aţi făcut-o în calitate de preşedinte al României şi de comandant al Forţelor Armate iar pentru noi militarii, fie că suntem în activitate, în rezervă sau în retragere, promisiunea dumneavoastră este ca un jurământ şi ca atare, vă solicităm să vă îndepliniţi jurământul dat. Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla cu un militar, mai ales când acesta este comandant, dacă nu-şi respectă jurământul. De asemenea, ce se întâmplă cu un comandant care face promisiuni subordonaţilor şi nu şi le îndeplineşte. Răspunsul la această întrebare trebuie să-l daţi dumneavoastră.
Cu decentă consideraţie,
Colonel în rezervă
Dr. Marian Constantin
Preşedintele biroului operativ
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate
Filiala 1 Timişoara