16 martie 2011

Sute de militari pensionari din Timis vor da statul in judecata

Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor dar şi Serviciul Român de Informaţii au fost, marţi, acţionate în instanţă de sute de pensionari militari din Timişoara, reclamanţii contestând decizia prin care le-au fost recalculate pensiile şi desfiinţarea statutului de militar în rezervă.

Cele trei ministere au fost chemate la judecată de 450 de membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibiliziate, în Rezervă şi în Retragere – Filiala 1 Timişoara, alte 85 de dosare, aparţinând pensionarilor militari din filiala Ineu urmând a fi depuse la Tribunalul Arad.
Asta nu înseamnă însă că foştii purtători de uniformă vor renunţa la mişcările de stradă. “Ne vom alătura în continuare acţiunilor celorlalte sindicate dar am considerat că acţiunea în instanţă e una mai civilizată. În plus, noi avem încă încredere în instanţele din România, dar, dacă va fi nevoie, vom merge până la CEDO ”, a declarat col. (r) dr. Marian Constantin, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare disponibiliziate – Filiala 1 Timişoara.
Pensionarii sunt nemulţumiţi de inconsecvenţa măsurilor privind recalcularea pensiilor, dar şi de desfiinţarea statutului de militar în rezervă şi asimilarea lor sistemului unitar de pensii publice. „ Am introdus acţíuneîn contencios administrativ, pe baza Dreptului Muncii, împotriva celor trei ministere care au Case de Pensii. Am reclamat totodată desfiinţarea statutului de militar rezervist, la care aveam dreptul încă dinainte de Cuza. Am fost practic radiaţi din această calitate, pe care o au toţi omologii noştri din ţările membre NATO şi UE, şi nu înţelegem de ce nu putem fi trataţi la fel ca ei ”, a mai precizat col. (r) Constantin.