20 august 2013

OPINIE


Au trecut 4 ani...

            Înfiinţarea unui sindicat al militarilor, fie ei şi disponibilizaţi, a fost percepută, la vremea respectivă  de către societatea românească, drept un fapt divers, ca multe altele care ne „colorează” viaţa în anii democraţiei. Chiar şi noi, pensionarii militari de atunci, actualii rezervişti fără drept la pensie militară, am privit iniţiativa fondatorilor SCMD mai mult ca o curiozitate, dată fiind şi formaţia noastră de militari, incompatibilă (pe atunci) cu ideea de sindicat.
            Au urmat însă intensificările ieşirilor „pe sticlă” ale numiţilor Boc, Marian Sârbu şi Şeitan, a căror atitudine nu prevestea nimic bun pentru cei care părăsiseră serviciul activ ca urmare a restructurării Armatei, precum şi ofensiva declanşată de mass-media aservită Puterii de atunci, care a pornit un adevărat atac  împotriva rezerviştilor, încercând să atragă ostilitatea societăţii civile împotriva unei categorii profesionale cu activitate distinctă în cadrul oricărui stat. A fost astfel exploatată situaţia pauperă a marii majorităţi a pensionarilor din sistemul pensiilor civile, au fost scoase la lumină şi îngroşate până la grotesc unele aspecte negative, izolate, din viaţa cazonă, s-a exploatat frustrarea unor cetăţeni cărora noţiunea de ordine şi disciplină le repugnă, considerându-le incompatibile cu ceea ce cred ei că este democraţia, a fost exploatat copios cazul Geică (care, oricum, nu avea nimic în comun cu serviciul militar), ş.a.m.d.
            La procesul de lămurire asupra pericolului care ne pândeşte a contribuit şi turul de forţă al conducerii SCMD, care străbătând ţara în lung şi în lat , a determinat înfiinţarea filialelor SCMD în majoritatea garnizoanelor, inclusiv la Timişoara .
            Cu toate acestea, majoritatea rezerviştilor au rămas în expectativă, refuzând să creadă că reprezentanţii statului căruia i-au dedicat atât avântul tinereţii cât şi experienţa maturităţii, îi vor deposeda mişeleşte de ceea ce ei considerau ca un drept inalienabil câştigat în timpul serviciului sub Drapel ; onoarea de militar şi demnitatea unui trai decent ca urmare a privaţiunilor suportate şi pericolelor cărora au fost expuşi în timpul activităţii militare. S-a mai adăugat şi diversiunea celui ce ar fi trebuit să ne fie Comandant Suprem, cel care în mod mincinos a afirmat la Statul Major General că dacă o singură pensie militară va scădea, va trimite legea înapoi la Parlament...
            Aşa se explică faptul că deşi în data de 1 martie 2010 , sala de la Cercul Militar din Timişoara a fost plină cu pensionari militari, numărul celor înscrişi în filiala nou înfiinţată a fost mic, şi aşa a rămas până în ianuarie 2011. Dar atunci, „...ce mai vuiet, ce mai zbucium...!”
            Am ieşit în număr mare în stradă, în condiţii meteo grele, avându-i în frunte pe comandanţii noştri (mă rog, o parte din ei...), arătând nu atât Ţării cât clasei politice că Armata de Rezervă există şi nu se lasă călcată în picioare de nişte impostori.
            Ce a urmat e deja istorie, dar o istorie în care SCMD a luptat „la baionetă” cu obtuzitatea unei Puteri care dorea să ne desfiinţeze ca şi categorie profesională , dar şi cu o nouă guvernare aparent favorabilă, dar nu prea convinsă de justeţea cererilor noastre.
            Am avut împotriva noastră instituţiile statului (preşedinte, guvern, majoritate parlamentară ostilă,  servicii specializate în dezinformare,  parte a sistemului juridic), mass-media aservită Puterii, orgoliile uneori de înţeles, alteori interesate ale unora dintre noi, apatia sau reticenţele  multor rezervişti care au aplecat urechea la tot felul de zvonuri care urmăreau denigrarea conducerii SCMD, toate acestea urmărind destructurarea singurei organizaţii bătăioase a militarilor în rezervă,  dar tot am reuşit să-i protejăm pe ai noştri (fie membri sau nu) de nenorocirile care îi pândeau (diminuarea iniţială a pensiilor cu peste 60%, regularizarea aşa ziselor sume „necuvenite”) şi, în final, am determinat promulgarea Legii reparatorii.
            Mai sunt însă multe de făcut: legea pensiilor militare, dreptul la muncă al rezerviştilor conform calificării şi priceperii fiecăruia, recuperarea sumelor de care în mod abuziv am fost păgubiţi în toţi aceşti ani şi , nu în ultimul rând, prevenirea acestor samavolnicii în viitor.
            De aceea SCMD TREBUIE SĂ EXISTE.
LA MULŢI ANI SCMD !
Col(r) Radu AROMÂNESEI