22 mai 2013

Informare

Ordinul M 116 /2002 al MApN
pentru aprobarea normelor metodologice privind încadrarea în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, specifice cadrelor militare în activitate
- extras-

I.                    Locuri de munca si activitati cu CONDIŢII DEOSEBITE pentru care, in vederea pensionarii, se iau in calcul un an si 3 luni pentru fiecare an lucrat in asemenea conditii.

1. Activitatea desfasurata pe tanc, autotun, instalatie de lansare, tractor de artilerie si de tanc, transportor amfibiu blindat, masina de lupta a infanteriei, masina de lupta a vanatorilor de munte, instalatie mobila de lansare, masina de sapat transee, masina de sapat adaposturi, pod de asalt pe tanc, tun si obuzier autopropulsat, aruncator de proiectile reactive, autospeciala de decontaminat tehnica si teren.
2. Executarea si coordonarea misiunilor pentru paza si apararea obiectivelor militare si civile, ceremonialelor si onorurilor militare de importanta deosebita la Regimentul 30 Garda; executarea serviciului de garda permanent, activitatea cadrelor militare din subunitatile de interventie, sprijin, paza si condrol acces la obiectivele Ministerului Apararii Nationale.
3. Regimentele, centrale, batalioanele (subunitatile) de transmisiuni si alte structuri independente care au in dotare si exploatare emitatori de radiodifuziune, emitatori pentru comunicatii , instalatii de curenti de inalta frecventa, statii de radio de unde ultrascurte si unde scurte, radiorelee de unde metrice, decimetrice si centimetrice, aparatura de cercetare radio, goniometrie radio, bruiaj radio si comunicatii intre elementele de dispozitiv; activitatile desfasurate in prezenta campurilor electromagnetice.
4. Subunitatile de pioneri (baraje,distrugeri) : manipularea, transportul, depozitarea, paza intretinerea si repararea muniţiilor, minelor si elementelor acestora incarcate, explozivilor, pulberilor si produselor pirotehnice in depozite si ateliere; personalul militar care incadreaza functiile poligoanelor pentru trageri de instructie si de lupta.
5. Activitatea de politie militara si control circulatie.
6. Comanda marilor unitati, unitatilor, subunitatilor (similare).
7. Cercetarea stiintifica si incercarea tehnicii militare.
8. Lucrul în unitati speciale de actiuni psihologice.
9. Executarea lucrarilor genistice si de mascare in dispozitivele de lupta. Structurile de aparare nucleara, biologica si chimică; structurile care executa verificarea, etalonarea si repararea aparaturii de control nucleara, biologica si chimica.
10. Activitatea desfasurata in serviciul operativ in ture permanente, puncte de comanda, conducere si monitorizare.
11. Batalionul (similare) nave, treceri fluviale; nave auxiliare, subunitati de pontonieri; exploatarea si intretinerea motoarelor principale si auxiliare, a caldarinelor si agregatelor din compartimentele masinii.
12. Activitati de manipulare, transvazare, alimentare si transport carburanti pentru tehnica militara.


II.                  Locuri de munca si activitati cu CONDIŢII SPECIALE pentru care in vederea pensionarii, se iau in calcul un an si 6 luni pentru fiecare an lucrat in asemenea conditii.

1. Executarea activitatilor de paza, supraveghere, escortare, reeducare si asistenta medicala a militarilor condamnati ori in curs de cercetare.
2. Executarea lucrarilor geodezice, topografice, cartografice, fotogrammetrice, de reproducere si imprimare in unitatile si subunitatile productive si de instructie din domeniul asigurarii geografice a armatei.
3. Criptarea si securitatea informatiilor, avizarea si mascarea informatiilor geografice militare, precum si cercetarea, testarea, evaluarea, producerea, exploatarea si intretinerea tehnicii de secretizare si aparaturii de criptare; reprezentarea si apararea intereselor Ministerului Apararii Nationale in fata autoritatilor publice.
4. Unitatile si subunitatile de artilerie si rachete de coasta de observare si radiotehnice din fortele navale, din dispozitivul de lupta si batalionul de infanterie marina; activitatea desfasurata in unitati (subunitati) de radiolocatie si subravegherea spatiului aerian si naval in ture operative.
5. Sectia protectie nucleara, biologica si chimica a mediului, depozitele de materiale chimice, poligoanele de instructie pentru aparare nucleara, biologica si chimica si laboratoarele de analize fizico-chimie din batalioanele de aparare nucleara, biologica si chimica, Scoala de Aplicatie Interforte pentru Aparare nucleara, biologica si chimica, Sectia fumizare, mascare si mijloace exploziv incendiare, Sectia radiometrie si laboratoarele din Sectia tehnologii chimice, de contaminare si studii de impact; activitatea de cercetare stiintifica in domeniul apararii nucleare, biologice si chimice, munitiilor, minelor explozivilor, pulberilor si produselor pirotehnice.
6. Activitatea personalului tehnico ingineresc din structurile logistice si securitate zbor.
7. Activitatea din punctele de comanda subterane sau semiingropate.
8. Activitatea desfasurata de personalul nenavigant de stat major, personalul de artilerie si rachete antiaeriene si de radiolocatie de coordonare, planificare, organizare si instructie, activitati de operatii, instructie si intrebuintare in lupta.
9. Divizioanele de: nave purtatoare de rachete sau torpile, nave purtatoare de artilerie, nave de patrulare (corvete si fregate) distrugatoare, nave dragoare si puitoare de mine, vedete dragoare si blindate, remorchere maritime salvatoare, nave maritime pentru scafandri, nave baza propulsate, nava scoala.


III.                Locuri de munca si activitati cu ALTE CONDIŢII pentru care, in vederea pensionarii, se iau in calcul doi ani pentru fiecare an lucrat in asemenea conditii.

1. Submarine, nave militare tip vedeta maritima si cele purtatoare de rachete sau torpile; scafandri de mare adancime si de lupta pentru activitatea in domeniul maritim si fluvial, laboratorul hiperbar, pregatirea si antrenarea scafandrilor.
2. Cercetarea si incercarea in zbor desfasurata de loctiitorul comandantului pentru zbor si instructorul sef pentru zbor, piloti, piloti de incercare si cosmonauti, navigatori de bord, ingineri, subingineri si tehnicieni de bord; radiotelegrafisti de bord, operatori foto-radio si de radiolocatie de bord, tragatori aerieni , insotitori de bord.
3. Parasutisti, cercetasi prin parasutare, activitatea de alpinism desfasurata de vanatorii de munte.
4. Testarea-evaluarea de prototipuri de armament si munitii sau de munitii necunoscute, verificarea si controlul prin trageri a armamentului si munitiei, casarea, delaborarea si distrugerea munitiilor, pulberilor si explozivilor, neutralizarea diferitelor tipuri de munitie, temperarea munitiei, asanarea terenurilor si poligoanelor de munitii şocate, avariate sau ramase neexplodate dupa trageri.
5. Experimentarea, testarea si evaluarea pulberilor, explozivilor si compozitiilor pirotehnice din compunerea munitiilor prin analize fizico-chimice si verificari de laborator.
6. Organizarea, conducerea, coordonarea, executarea sau sprijinirea misiunilor operativ-informative de culegere, prelucrare, verificare si valorificare a informatiilor, activitatilor de investigatii, de protectie a demnitarilor si controlul antiterorist, precum si realizarea si utilizarea mijloacelor tehnice operative, in tara si strainatate.
7. Activitatea de pirotehnie.
8. Unitatile militare in timpul starii de urgente sau de asediu, al campaniei ori al participarii la misiuni de mentinere a pacii.