11 decembrie 2013

Opinie

Mai sunt multe de făcut,


            Pentru militarii în rezervă , şi aici mă refer în special la cei disponibilizaţi ca urmare a necesităţii integrării Armatei în structurile NATO, anul 2013 a debutat sub auspicii extrem de favorabile, ca urmare a implicării masive în victoria USL la alegerile parlamentare din decembrie trecut. Din păcate, aşteptările au fost împlinite în mică măsură, şi asta cu preţul depăşirii unor obstacole la care nu ne aşteptam.
            Să fim bine înţeleşi; militarii disponibilizaţi nu au cerut favoruri, nu au pretins avantaje nemeritate, funcţii, grade, onoruri, sinecuri, ci doar s-au aşteptat la o rapidă şi radicală reparare a nedreptăţilor la care au fost supuşi de către lacheii regimului Băsescu-Boc. Cu toate acestea, reprezentanţii actualei guvernări, şi încă unii de la vârf, s-au prefăcut că au uitat înţelegerile electorale încheiate în teritoriu cu SCMD, acordând, ca şi înaintaşii lor, un credit sporit unor alte persoane care se erijează în exponenţi ai rezerviştilor, fără a face ceva concret în sprijinul acestora, dar care se pricep de minune la a-i „tămâia” pe puternicii zilei, în folosul lor şi a celor din propriul anturaj.
            În aceste condiţii, SCMD a rămas singura formă de organizare care s-a implicat, poate uneori nu cu destulă consecvenţă, în abordarea numeroaselor şi dureroaselor probleme cu care  ne-am confruntat din 2011 încoace. Că era loc de mai bine, e fără doar şi poate, dar şi aşa măcar ne-am făcut cunoscuţi, am evitat recalcularea pensiilor care ar fi însemnat o diminuare a acestora cu peste 60%, iar unii dintre noi, cei mai periclitaţi, am scăpat de executarea silită a unor mari sume de bani pe care le-am fi încasat nemeritat, dar pe care nu noi le-am solicitat, şi care , cadou otrăvit, ne-au fost oferite fără posibilitate de refuz, în cadrul unei campanii concentrate de diminuare a credibilităţii SCMD, tocmai pentru a mai slăbi presiunea asupra guvernanţilor.
             Din păcate, manevrele vechii Puteri au cam reuşit; mulţi din cei cărora li s-au majorat pensiile, unii din cei care prin noile grupe de muncă au atins sau depăşit cuantumul pensiei militare, sau care nemulţumiţi de lipsa rezultatelor pozitive în justiţie, făcându-se că nu înţeleg implicarea politicului în acestă chestiune, s-au dezis de SCMD şi chiar încearcă să identifice această organizaţie şi reprezentanţii ei cu inamicul împotriva cărora trebuie întoarse tunurile criticii. Nu ştiu dacă cei în cauză realizează că astfel fac jocul cui nu trebuie, dar important este ca SCMD, întărit prin plecarea oportuniştilor şi având în rândurile sale pe cei care înţeleg pe deplin rostul acestei organizaţii, să acţioneze cu fermitate pentru atingerea obiectivelor propuse.
            Ca urgenţă  trebuie eliminată discriminarea dintre cei trecuţi în rezervă înainte şi după 1 ianuarie 2011, prin aplicarea condiţiilor de muncă prevăzute de HG S-1019/2010 tuturor militarilor în rezervă şi în retragere.
            Rămâne deschisă şi încă nerezolvată discriminarea şi limitarea dreptului la muncă prin interzicerea cumulului pensiei cu salariul, în condiţiile în care militarii de oriunde ies din serviciul activ la vârste inferioare faţă de ceilalţi membri ai societăţii, iar neutilizarea acestei rezerve de competenţă , seriozitate şi rigoare este o mare pierdere pentru stat.
            Deoarece SCMD are în rândurile sale rezervişti din cadrul întregului sistem da apărare naţională, siguranţă şi ordine publică, trebuie făcute acţiuni şi presiuni pentru ca instituţiile de resort (MApN,MAI, SRI) să ne accepte ca partener legal de dialog, pentru ca organizaţia să-şi îndeplinească menirea sindicală faţă de membrii săi, în toate aspectele ce privesc bunăstarea şi drepturile acestora.
            Problema cea mai importantă rămâne însă legea pensiilor militare de stat, obiectiv major al SCMD, promis şi tot promis de actuala Putere, dar ţinut „la sertar”, poate tocmai pentru a creşte nerăbdarea şi a adânci frustrarea celor care ar urma să beneficieze de prevederile ei. Iar pentru ca aceste prevederi să corespundă nevoilor şi aşteptărilor noastre, este imperios necesar ca SCMD să vegheze, să acţioneze şi să  insiste ca dreptatea să se facă „până la capăt”!

Col(r) Radu AROMÂNESEI