28 martie 2013

Informare



TRĂDARE SAU PROSTIE...?!,

(mesaj transmis parlamentarilor PNL-PC de Timişoara; a fost folosit şi articolul de pe pagina Filialei TECUCI a SCMD)



            Copios exploatată de presa de opoziţie  din urmă cu ceva timp, situaţia militarilor în rezervă este astăzi aproape total ignorată, mai ales în urma afirmaţiilor unor înalţi reprezentanţi oficiali, care au preluat aproape ad literam alegaţiile conducătorilor portocalii de tristă amintire, prin care se ridică în slăvi binefacerile făcute celor 90% dintre militarii în rezervă cărora le-au crescut pensiile...!

            Situaţia reală este cu totul alta, cum tot atât de real este faptul că a dispărut noţiunea de pensionar militar (rezervist), categorie socio-profesională distinctă, de care statul român post-decembrist se pare că nu mai are nevoie ! Oare aşa să fie ? Să vedem...
            Mulţi dintre concetăţenii noştri confundă Armata, în întregul ei ca organizaţie desemnată să apere Ţara, cu trupele aflate astăzi sub arme, trupe care sunt întradevăr mult mai vizibile, dar uită sau nu ştiu că ceea ce se vede este doar vârful organizaţiei, care are la bază două eşaloane, fiecare dintre ele aproape dublu faţă de precedentul : este vorba despre forţa de generare, compusă din cadre militare în rezervă şi cetăţeni cu pregătire militară anterioară,care au satisfăcut serviciul militar şi care pot fi introduşi în timp scurt în teatrele de operaţii, şi forţa de regenerare, formată din tineri care urmează a fi instruiţi, dar a căror introducere în luptă, pentru a fi eficientă, se poate face numai după o temeinică şi mai îndelungată pregătire.
            De asemenea, nu se conştientizează că forţele pe care un stat le menţine pe timp de pace sunt gândite să reziste undeva la 30-45 zile în cazul unei invazii, apoi trebuie să intervină în luptă rezerva, altfel degeaba intrăm în război .
            Importanţa trupelor de rezervă este copleşitoare ! Aceste trupe câştigă sau pierd un război, nu unităţile care pe timp de pace sunt active. Acestea au rolul de a prelua şocul iniţial al unui atac inamic, fiind sprijinite ulterior de trupele mai numeroase ale eşalonului doi, care ar trebui să încetinească avansul inamicului şi să ofere timpul necesar pregătirii întregii ţări pentru război. Mai simplu spus, primul eşalon luptă cu inamicul, eşalonul doi se completează şi pleacă spre front, în timp ce al treilea eşalon este constituit.
            Sigur, se poate contraargumenta cu apartenenţa României la NATO, dar ştiu conaţionalii noştri că pentru a se interveni într-un conflict, conform articolului 5 din Tratat, este nevoie de acordul unanim al parlamentelor tuturor statelor membre ? Ori, cu viteza cu care se desfăşoară astăzi evenimentele, şi dacă noi, pe teritoriul naţional, nu vom avea capacitatea de a rezista, pe cine va mai sprijini NATO ?
            Numai un necunoscător, sau un răuvoitor, poate susţine că „armata NATO de astăzi” poate să-şi îndeplinească misiunea fără cei care au servit sub Drapel şi înaite de revoluţie. În Afganistan, Irak sau aiurea, poate, dar nu şi pe teritoriul României. Unde să mai punem şi faptul că întregul corp de conducere de la nivel înalt al acestei armate a fost şcolit în perioada anilor 70-80, cu perfecţionările ulterioare, desigur. Iar a arunca anatema „muncilor agricole” asupra întregii oştiri, este cel puţin nedrep; în primul rând, aceasta a fost politica statului de atunci, şi nu opţiunea militarilor, în condiţiile în care tragerile în poligoane şi aplicaţiile continuau să se desfăşoare, cu toate greutăţile materiale şi de altă natură de atunci.
            Mai trebuie reamintit că nu toată armata mergea la munci, cum nici astăzi nu toate unităţile participă la acţiuni în teatre de operaţii în afara frontierelor, ca de exemplu unităţile de apărare antiaeriană sau aviaţia de luptă, nu cea de transport, care şi atunci, ca şi acum, asigură permanenţa sistemului de apărare a teritoriului naţional.
            Acestea fiind spuse, ne punem întrebarea: cui foloseşte această lipsă de grijă, uneori însoţită de ostilitate, faţă de ceea ce ar trebui să fie ARMATA DE REZERVĂ A ROMÂNIEI ?

Col(r) Radu AROMÂNESEI