22 septembrie 2013

Informare

Prezentăm conţinutul mesajului transmis deputaţilor USL din Timişoara în data de 21septembrie şi răspunsul prompt al Doamnei ministru Maria  Grapini, căreia îi aducem cu această ocazie mulţumiri pentru bunăvoinţă :
  1. Plx 109/2012 este un proiect exclusiv al senatorilor şi deputaţilor USL, înaintat cu întreaga argumentaţie, în baza înţelegerilor semnate cu SCMD, înainte de alegeri şi referendum. Ar fi o lovitură de imagine pentru USL, a cărui popularitate este deja în scădere, să-şi respingă propriul proiect, adică una dintre primele acţiuni doveditoare de bune intenţii, faţă de cei ce i-au sprijinit ca electorat în 2012.
  2. Limitarea dreptului la muncă este anticonstituţională, potrivit prevederilor actualei Constituţii şi în contradicţie cu întreaga legislaţie europeană şi a statelor membre NATO, adică a organismelor la care am aderat prin semnarea unor tratate.
  3. Cu predilecţie, administraţiile americană, franceză, germană etc. folosesc pe post de experţi rezervişti care îşi păstrează toate drepturile pentru ceea ce au muncit, beneficiind de sume contractuale ca indemnizaţii/salarii, pentru angajamentele în curs. Doar România exclude, neconstituţional, prin lege, pe rezervişti, care au ieşit la pensie şi vor ieşi şi în continuare mai devreme decât vârsta standard pentru pensionarii civili.
  4. Dreptul de a cumula salariul cu pensia de către rezervişti a fost stabilit, acceptat şi, în baza lui s-a acţionat încă din 1999, în conformitate cu necesitatea modificărilor legislative din perioada de preaderare, apoi de aderare a României la UE şi NATO. În acest sens, s-au primit bani, s-au constituit centre de reconversie profesională, s-au încheiat acorduri (spre ex. între MApN şi Ministerul Educaţiei) pentru ca, după aderare, fostul activist judeţean al UTC şi UASCR Emil Boc să anuleze retroactiv totul.
  5. Rezerviştii nu cer în fond, pentru ei şi pentru toţi pensionarii, decât dreptul de a munci, acelaşi pe care îl au omologii lor în toate statele membre NATO şi UE. Indiferent cum se numeşte, pensia se referă la o activitate contractuală încheiată, în timp ce salariul, la una desfăşurată în baza unui contract în derulare, pornită de la o vechime zero.
  6. Nimeni nu obligă pe nimeni ca statul să-i angajeze pe rezervişti/pensionari. Solicităm doar recunoaşterea unor drepturi constituţionale, cum ar fi dreptul legal la muncă nerestricţionat, între 18-65 ani şi dreptul de a participa, între aceste limite de vârstă, dacă îndeplinim condiţiile, la ocuparea oricărui post.
  7. Pentru cei care se lasă păcăliţi de opinii de genul: "Adică noi dăm afară mii de salariaţi tineri şi-i angajăm pe ăştia", afirmăm că, în toate statele civilizate, criteriul de bază la angajare este nu vârsta ci COMPETENŢA. Iar oamenii sunt plătiţi pentru cât produc, atâta timp cât produc.
Răspunsul Doamnei ministru Maria Grapini:

Stimate domnule Aromanesei
Va multumesc si va asigur ca eu voi sustine cererea dumneavoastra pe care o consider pertinenta .
Cu stima,
Maria Grapini”