22 aprilie 2015

INFORMARE    1. Guvernul va reintroduce pensiile speciale pentru politisti, militari si angajati ai SRI.

Executivul a elaborat un proiect de act normativ care modifica legislatia privind sistemul de pensii, informeaza Realitatea TV.

Documentul prevede reintroducerea pensiilor speciale pentru angajatii Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii.

Proiectul arata ca aceste indemnizatii se platesc din sumele alocate la bugetul de stat pentru aceste institutii.

De asemenea, sistemul de 
pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv. Astfel, angajatorul nu e obligat sa plateasca contributia aferenta acestora, in schimb angajatul va plati lunar o contributie egala cu cea individula de asigurari sociale, pentru care baza de calcul va fi solda lunara bruta sau salariul lunar brut.

Sursa citata arata ca vor exista pensii de serviciu, de invadilitate si de urmas.

Pensiile de serviciu vor fi: pensia de serviciu pentru limita de varsta, cea anticipata si cea anticipata partial.

Pe de alta parte, pensiile militare ar putea fi recalculate.

"Remuneratiile aflate in plata, stabilite in temeiul Legii nr. 263/2010, pentru cadrele militare trecute in rezerva in intervalul cuprins intre 01.01.2011 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, se recalculeaza potrivit reglementarilor cuprinse in aceasta", se arata in proiect.

In cazul pensiilor care, prin noul mod de calcul, s-ar diminua, se pastreaza cuantumul actual.

Ponta, despre pensiile militare

La debutul sedintei de Guvern, premierul 
Victor Ponta a precizat ca va adopta aceste schimbari lalegea pensiilor pentru militari.

"Nu sunt pensii speciale, sunt pensii... doar indreptam greselile din trecut si era necesar acest lucru. Am mai indreptat o parte din pensiile militarilor. (...) De-acum va fi un sistem foarte clar, aplicat in orice tara NATO si UE, care stabileste o stabilitate si predictibilate pentru cei care fac serviciul militar.

Maine este Sf. Gheorghe - Ziua Fortelor Terestre; cred ca e un moment simbolic si potrivit sa trimitem proiectul de lege catre Parlament pentru dezbatere si adoptare", a sustinut seful Executivului.

Pensiile speciale, eliminate de Guvernul Boc

Masura de eliminare a pensiilor speciale (ale magistratilor, parlamentarilor, militarilor) a fost luata de Guvernul Boc in 2010, prin noua Lege a pensiilor, cand s-a decis sa existe un sistem unitar de pensii.

Atunci, se justifica aceasta masura prin faptul ca va scadea fondul de pensii, fiind o perioada de criza. 

    2.INFORMAŢIE DE PRESĂ privind proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda şedinţei Guvernului României din 22 aprilie, ora 12.00

PROIECTE DE LEGE
PROIECT DE LEGE  privind pensiile militare de stat
PROIECT DE LEGE privind planificarea apărării
PROIECT DE LEGE pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Cipru privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate, semnat la Nicosia, la 31 octombrie 2014

    3.Și totuși, despre ce proiect este vorba ?

-          A avut dreptate ”Huhurezul” ?:      ”Domnul Dogaru a încercat să fenteze lentoarea guvernamentală, forțând înregistrarea la Parlament a unui proiect de lege convenabil mărimilor din  structurile asociative, pentru majoritatea actualilor pensionari vânzând iluzii de recalculare ulterioare intrării în vigoare a legii.... Acest proiect este un colaj de prevederi preluate din Proiectul Dușa și din Proiectul susținut de SCMD pe pagina Departamentului Juridic, la care s-au mai adăugat niște trăznăi la art. 28, baza de calcul, art. 60-61, actualizarea și la art. 111, transformarea pensiilor recalculate/revizuite în pensii militare. Aceste inovații legislative vor fi desființate de Consiliul Legislativ pe motive de inadvertențe de tehnică legislativă...Nu este târziu ca Guvernul să introducă în Parlament un Proiect deja asumat.”.
-          A avut dreptate președintele SCMD ?:Nu există unul două, nouă sau mai multe proiecte, ci UNUL SINGUR. Un Proiect care nu este nici “al lui Duşa”, nici “al lui Dogaru”, cum nu a fost nici “al lui Dobrițoiu”... Proiectul a fost înregistrat la Camera Depuţatilor cu nr. 313/28.03.2015, trimis la Consiliul Legislativ, care  l-a trimis la Senat, intrând în procedură de vot.”

VOM VEDEA... 

Col.(r) Radu AROMÂNESEI