19 februarie 2013

Comunicat



Noi v-am sprijinit...!

( mesaj adresat preşedinţilor PSD, PNL, PC Timiş, parlamentarilor USL din Timişoara, însoţit de copii ale Acordului de colaborare semnat în data de 24 martie 2012 şi ale Programului de guvernare al USL pentru anul 2012, Capitolul 7-APĂRAREA)

            Pentru rezerviştii cu pensiile diminuate, perioada de după instaurarea noii guvernări, susţinută de o majoritate parlamentară aşa cum România nu a mai avut, reprezintă, din păcate , o mare deziluzie.
            Ţinând cont de acordurile de colaborare încheiate încă din perioada preelectorală cu USL, de implicarea directă şi sprijinul concret acordat în alegeri atât ca organizaţie (SCMD) cât şi ca persoane, de asigurările primite şi de faptul că impactul bugetar pentru corectarea nedreptăţii la care am fost supuşi este minim, ne-am fi aşteptat ca cele două obiective imediate ale noastre (revenirea pensiilor diminuate la cuantumul din decembrie 2010 şi abrogarea interzicerii cumulului pensie-salariu) să-şi găsescă o rapidă rezolvare. Nu a fost să fie ! De ce ? 
            Probabil  cauza o constituie tocmai existenţa acestei organizaţii, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, apariţie inedită şi controversată pe arena vieţii sociale şi politice din România, care pentru prima dată a coagulat un segment profesional distinct, ce nu a fost niciodată implicat în acţiuni revendicative. Deşi acum se aminteşte foarte puţin despre acţiunea de protest masivă  la nivel naţional din ianuarie 2011, la vremea ei aceasta a produs stupefacţie în societate şi temeri profunde asupra diriguitorilor de la nivel naţional. O asemenea ofensivă în stradă şi pe canalele mass-media în ţara noastră nu se mai văzuse , cu atât mai mult cu cât aceasta era pornită de către militari în rezervă care, în mod natural, aveau fireşti conexiuni cu cei aflaţi (încă) sub Drapel. Puşi în faţa unei situaţii atât de neaşteptate şi grave, guvernanţii momentului au făcut, pe faţă, pasul înapoi, dar în acelaşi timp, pe căi oculte, au luat măsuri pentru contracararea  influenţei SCMD, prin majorarea pensiilor unora dintre rezervişti şi diminuarea altora, pe criterii care nu au nimic comun cu logica şi, în multe cazuri, nici cu legalitatea !
            În această conjunctură, apropierea dintre SCMD şi opoziţia de atunci a apărut ca ceva nu numai firesc dar şi sincer, mai ales că simpatiile politice, exprimate deschis sau nu, ale majorităţii militarilor în rezervă au înclinat mai întotdeuna spre unul sau altul dintre cei doi poli ai USL ( aşa se explică şi eşecul unui controversat personaj, de a-şi creea un partid important axat pe militarii în rezervă).
            Prin  urmare, este greu de înţeles situaţia de acum, când prin luările de poziţie echivoce şi uneori contradictorii, actualii guvernanţi fac tot posibilul să amâne tranşarea situaţiei, sub diferite pretexte.    
            Este normal ca înainte de elaborarea unei noi legi, să se facă o analiză pertinentă asupra situaţiei create de legislaţia în curs, este firesc să fie descoperiţi cei care au primit pensii pe criterii ilegale, dar ce legătură are aceasta cu repararea nedreptăţii făcute celor cărora pensiile le-au fost diminuate abuziv şi acum existenţa lor şi a familiilor lor a devenit tot mai precară de la lună la lună ?
             Orice săptămână de întârziere, orice zi chiar, produce confuzie , exasperare, nemulţumire printre cei care, afiliaţi sau nu, au avut încredere în SCMD şi în opţiunea acestuia de a sprijini hotărât USL în alegeri ! Faptul că aceasta diminueză prestigiul şi influenţa SCMD în rândul militarilor în rezervă este o realitate, dar USL ar trebui să înţeleagă faptul că loveşte într-un aliat care i-a fost fidel, de care va mai avea nevoie în viitor , dar care nu va mai fi prezent atunci când „va suna goarna” !
             USL trebuie să conştientizeze că marginalizarea SCMD va lăsa locul altor forme de organizare, mai docile şi mai apropiate de conceptul de „marea mută” care a fost atribuit militarilor până la apariţia SCMD, dar al căror spirit combativ s-ar putea să nu fie la nivelul cerinţelor confruntărilor electorale ce vor veni.
            Toate aceste aspecte au fost  dezbătute la întâlnirea care a avut loc în data de vineri, 15 februarie , la sediul Senatului României. Activitatea a fost moderată de Domnul Gl.lt.(r) Corneliu Dobriţoiu, senator PNL, preşedintele Comisiei Senatoriale pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, fost ministru al Apărării Naţionale. Au participat, din partea structurilor guvernamentale, secretari de stat din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, alţi  înalţi oficiali din cadrul ministerelor menţionate şi din SRI, iar din partea SCMD vicepreşedinţi ai Biroului Operativ, preşedinţi şi reprezentanţi ai filialelor din teritoriu, care au prezentat, printre altele, şi acordurile de colaborare încheiate în perioada (pre)electorală cu structurile USL. Judeţul Timiş a fost reprezentat de Gl.bg.(r) Mircea Mândru, din partea filialei Lugoj şi de Col(r) Radu Aromânesei, preşedintele Filialei 1 Timişoara a SCMD, coordonator al Zonei de Vest.
            Concluzia discuţiilor a fost faptul că actuala guvernare înţelege necesitatea elaborării unei noi legi a pensiilor militare de stat şi acţionează în acest sens, dar pentru emiterea Ordonanţelor de Urgenţă reparatorii solicitate de anul trecut de SCMD, şi cuprinse în programul de guvernare al USL pentru ...2012, este nevoie de o decizie politică.
            Ori tocmai această DECIZIE POLITICĂ solicită cu insistenţă şi SCMD, deoarece starea de nemulţumire a membrilor noştri stă să izbucnească.
            Respectuos aducem la cunoştinţa celor pe care încă îi considerăm aliaţi, faptul că la şedinţa Comitetului Director al SCMD din data de 5 februarie, s-a stabilit continuarea discuţiilor, cu reprezentanţii guvernului şi ai majorităţii parlamentare, referitoare la emiterea ordonanţelor de urgenţă solicitate, iar în situaţia că până la data de 1 martie nu sunt semnale clare că obiectivele noastre vor fi îndeplinite, SCMD va trece, cu regret, la acţiuni publice de readucere aminte a prevederilor acordurilor şi a angajamentelor luate de USL !

         19.02.2013          Vicepreşedinte coordonator Zona de Vest
                                      Preşedintele Filialei 1 Timişoara a SCMD
                                              Col(r) Radu AROMÂNESEI