20 ianuarie 2014

COMUNICAT

COMUNICAT

Deoarece pentru aşa zisul pachet al legilor militare (statut, salarizare, pensii) se pare că mai avem de aşteptat, conducerea Filialei 1 Timişoara a decis reluarea acţiunilor de sensibilizare a parlamentarilor USL în vederea punerii în discuţie şi soluţionarea altor nedreptăţi la care mulţi, foarte mulţi dintre militarii în rezervă şi în retragere am fost supuşi.
 Una dintre acestea, care în opinia noastră ar avea şanse destul de mari de rezolvare, evident , numai în cazul în care există voinţă politică, este discriminarea făcută între cei care au ieşit din serviciul militar activ înainte şi după data de 1 ianuarie 2011.
Aşa cum ştim cu toţii, printr-un act normativ aşa zis „secret” (HG-S 1019/2010), au fost modificate în sens avantajos sporurile corespunzătoare pentru condiţiile şi locurile de muncă pentru militari; această hotărâre de guvern MODIFICĂ vechiul act, HG-1294/2001, pe baza căruia a fost emis ordinul MApN nr. 116/2001, care la vremea respectivă s-a aplicat tuturor militarilor în rezervă/retragere, indiferent  de data trecerii în rezervă.
Ori de data aceasta, s-a decis, abuziv, ca de noile condiţii să beneficieze numai cei trecuţi în rezervă după data de 1 ianuarie 2011, ceea ce este profund discriminatoriu; este aberant să susţii că înaite de data menţionată, condiţiile de muncă din aceeaşi unitate, pentru aceeaşi funcţie, au fost mai „blânde” decât cele din prezent. Poate că în situaţia că s-ar fi elaborat o lege nouă, care acţionează numai în viitor, nu am fi putut protesta decât moral, dar aşa considerăm că dreptatea este de partea noastră, şi trebuie să luptăm pentru ea, mai ales că ştim cu toţii ce bulversare s-a creat în perioada precedentă prin aplicarea selectivă şi uneori abuzivă a noului act normativ, care a creat probleme prin obligarea beneficiarilor fără voie de a înapoia veniturile încasate „nemeritat”!
În acest scop au fost contactaţi parlamentarii de Timişoara, Domnul Senator Petru Ehegartner-PNL şi Domnul Deputat Ion Răducanu- UNPR, care s-au angajat să intervină pentru aducerea problemei în discuţia Comisiilor de apărare din cele două camere (Senat şi Camera Deputaţilor), odată cu terminarea vacanţei parlamentare.
Pentru a arăta că noi, timişorenii, nu suntem preocupaţi numai de aspectul pecuniar al vieţii noastre, ci ne pasă şi de ceea ce se întâmplă cu Armata, am solicitat, de asemenea, celor doi domni parlamentari să ridice şi problema ciudatei abrogări a articolelor 92^1 şi 93^1 din Legea nr. 80/1995, care prevedeau limitele de vârstă, în ani, până la care cadrele militare în rezervă pot rămâne în evidenţa MApN,  şi înlocuirea acestora cu o prevedere a articolului 86 /Legea nr. 53/2011, în virtutea căreia Rezerva Armatei se poate transforma într-o adunare de „old boys”, prin legiferarea de a chema sub Drapel şi a trimite în luptă în fruntea subunităţilor pe sublocotenenţii de 62 de ani ! Gândiţi-vă la imagine...
Pentru ca acţiunile noastre, acestea şi cele viitoare, referitoare la pachetul de legi pe care îl aşteptăm, să aibă greutatea adeziunii masei de militari în rezervă/retragere, cei care nu au abandonat acţiunea, cei care se simt militari şi le pasă de ceea ce se întâmplă cu vieţile noastre şi ale camarazilor, cei care pot şi vor să se facă auziţi de clasa politică românească, sunt aşteptaţi să fie alături de Filiala 1 a SCMD Timişoara, de conducerea acesteia, care nu vrea să lase garda jos !

În numele Biroului Operativ al Filialei
Preşedintele Filialei 1 Timişoara a SCMD

Col(r) Radu AROMÂNESEI