08 ianuarie 2014

Opinie


Mintea românului...

A început un an nou, sărbătorile de iarnă au trecut, aşa încât noi, membrii SCMD trebuie să ne concentrăm eforturile pentru ceea ce avem de făcut în perioada următoare. Anul 2014 se anunţă unul deosebit de complex, iar noi, militarii, avem de înfruntat în continuare reticenţa unei clase politice care ezită – cel puţin, să înţeleagă menirea unei categorii profesionale cu un statut aparte în cadrul societăţii româneşti. Au trecut ani buni de zbucium în care am încercat să readucem normalitatea în existenţa noastră, dar din păcate rezultatele au fost minore, departe de aşteptările pe care le-am avut din partea celor care la nevoie s-au folosit de noi, pentru ca apoi să ne uite. Ori tocmai împotriva acestei amnezii va trebui să acţionăm, pentru ca anormalitatea să nu devină obişnuinţă, iar pe cale de consecinţă lege.
 A lăsa garda jos, în acest an, când se va elabora pachetul de legi ce urmează a reglementa situaţia militarilor, fie ei în serviciul activ, fie în rezervă/retragere, echivalează cu o sinucidere morală dar şi pecuniară a celor care şi-au făcut din cariera militară mai mult decât o profesie . În momentul depunerii Jurământului de credinţă faţă de Patrie am încheiat cu statul un contract ferm, pe baza căruia am acţionat ziua şi noaptea, în orice anotimp, indiferent de starea vremii, am fost la dispoziţie 24 de ore din 24, suportând cu tărie greutăţile şi privaţiunile serviciului militar, aşa cum autorităţile, oricare a fost  regimul politic, au recunoscut prin documente oficiale (legi şi regulamente); Armata, ca şi frontierele, ca şi limba şi istoria, este a Ţării, a tuturor locuitorilor ei şi nu numai a păturii conducătoare! De aceea , prin tot ce vom face în acest an va trebui să reamintim şi să impunem, prin mijloace legale, celor aflaţi temporar la guvernare, că principiul „pacta sunt servanda”, principiul forţei obligatorii, este acea regulă de drept care interzice ca o parte contractantă să modifice , în mod unilateral, condiţiile prevăzute în momentul încheierii contractului.   
Pentru a reuşi este însă nevoie de forţă, de forţa acţiunii colective a tuturor celor vizaţi de nedreptăţile ultimilor ani. Până acum , membrii SCMD au fost cei care au vrut, au putut şi au acţionat . Aşa cum s-a văzut, acţiunea SCMD a fost necesară, dar nu suficientă pentru a rezolva întreaga problematică ; în afară de revenirea , pentru cei mai defavorizaţi dintre noi, la cuantumul pensiilor militare (fără ca acestea să mai fie militare- corelate cu veniturile echivalente ale celor din serviciul activ), şi evitarea executării silite pentru sume de bani încasate aşa zis „necuvenit”, au rămas în suspensie recâştigarea dreptului deplin la muncă şi, foarte grav, statutul de militar al celor care deşi au în continuare, sau au avut, obligaţii militare faţă de stat, sunt consideraţi doar beneficiari ai unor pensii stabilite fără legătură reală cu locul şi rolul lor în ierahia militară.
Aceste aspecte sunt de interes mxim pentru TOŢI MILITARII, chiar şi pentru cei din serviciul activ, care chiar dacă nu au dreptul să se exprime deschis, trebuie să conştientizeze faptul că va veni momentul când la rândul lor vor „rupe rândurile” şi vor păşi alături de societatea civilă la vârste mult mai mici decât ceilalţi pensionari...
            În aceste condiţii, rolul de „vârf de lance” revine tot SCMD, organizaţie care reuneşte rezervişti din întregul sistem de apărare , siguranţă şi ordine publică şi care are în spate experienţa „frecuşurilor” cu autorităţile, dar pentru ca acestea să devină acţiuni ferme trebuie depăşite reticenţele unora dintre noi care, din diverse motive, nu au reuşit să identifice adversarul real şi şi-au îndreptat ostilitatea chiar împotriva celor care chiar  încercau să le rezolve problemele. Că acest lucru a fost speculat copios de cei de ale căror acţiuni suntem dependenţi este de domeniul evidenţei, şi în mod normal, conform cu proverbul românesc referitor la „mintea românului cea de pe urmă”, ar trebui ca în acest an să schimbăm lucrurile. Vom reuşi ?
Poate, numai dacă ...!

Col(r) Radu AROMÂNESEI